Зареєстрованих на сайті: Всього: 379 Нових за місяць: 0 Нових за тиждень: 0 Нових вчора: 0 Нових сьогодні: 0 З них Адміністраторів: 2 Модераторів: 1 Провірених: 6 Користувачів: 362 З них Хлопців: 153 Дівчат: 226
Чи завжди ми ставимося до хліба так, як він того
заслуговує? Купуючи хліб, в жодному разі не слід класти його з іншими
продуктами - овочами, м'ясом, рибою, піддаючи себе небезпеці інфекції,
загортати в газету, "збагачуючи" його друкарською фарбою. Хліб потрібно
покласти в чистий поліетиленовий пакет, бажано окремо чорний і білий.
- Тримати хліб без упаковки не рекомендується, оскільки він легко
вбирає своєю поверхнею вологу, пил, сторонні запахи, мікроорганізми.
- Зберігати хліб та хлібобулочні вироби
нетривалий час можна в поліетиленових пакетах або в спеціальних
хлібницях, в яких вони залишаються свіжими протягом одного-двох днів.
- Якщо хлібобулочні вироби ще теплі, поліетиленовий пакет та
хлібницю потрібно лишити відкритими, а після остигання - закрити.
Класти хліб потрібно на нижню скоринку, щоб він не деформувався і не
так швидко зачерствів, оскільки верхня скоринка менше паропроникна.
- Не рідше одного разу на тиждень із хлібниці слід виймати хлібні
залишки - скибки, шматки, крихти, протирати її слабим 1-2% розчином
оцту або питною содою, а потім добре просушити. Житній і пшеничний хліб
зберігати окремо, тому що білий хліб легко набуває запаху чорного і
втрачає смак. - Бублики, сухарі потрібно зберігати окремо від
хліба і хлібобулочних виробів. У разі спільного зберігання бублики та
сухарі втрачають крихкість, стають м'якими, а хліб швидше черствіє. - Якщо в хлібницю покласти розрізане яблуко, шматок обчищеної картоплини або трохи солі, хліб не так швидко черствітиме. - Не варто тримати хліб у темному вологому місті, в холодильнику, оскільки він поглинає вологу і швидко пліснявіє. - Не варто купувати хліба більше, аніж вам може знадобитися.
- Якщо ж трапилося так, що хліб зачерствів, його не можна викидати.
Черствий хліб можна освіжити, зробити його знову апетитним і смачним.
Для цього скропити хліб водою і покласти в духовку, розігріту до
150-160°С на 3-5 хвилин. Або: в каструлю налити води, покласти
на дно решітку (вода повинна бути нижче рівня решітки), на неї -
нарізаний скибками черствий хліб, каструлю накрити кришкою і поставити
на вогонь, через 5-7 хвилин після закипання води каструлю зняти з
вогню. Хліб знову стане м'яким і запашним.
Із черствого хліба можна приготувати безліч різноманітних страв.
Салат "Загадка" 250 г черствого пшеничного хліба, 2 цибулини, 2 яєць, 3 ст. л. зелені петрушки, 0,5 склянки сметани або олії, сіль.
Хліб і варені яйця натерти на тертці із середніми отворами, додати
цибулю і петрушку, все перемішати, заправити сметаною, посолити.
Салат "Апетитний"
300 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 3 ст. л. олії, 1
цибулина середнього розміру, 100 г твердого сиру, 0,5 склянки зеленого
горошку, перець мелений, сіль до смаку, зелень петрушки. Хліб
нарізати дрібними кубиками і злегка обсмажити. Охолодити, додати дрібно
нарізану цибулю, тертий сир, горошок. Перемішати, посолити, поперчити,
заправити олією. Викласти гіркою і прикрасити зеленню петрушки.
Ікра з хліба 200 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 2 яблук, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль до смаку.
Хліб замочити у воді, яблука обчистити. Цибулю нарізати і
спасерувати в олії. Хліб відтиснути, змішати з яблуками і цибулею,
пропустити через млинок для м'яса. Заправити олією, оцтом, посолити. Грінки з часником 200 г житнього чи пшеничного черствого хліба, 2 ст. л. олії, 0,5 середньої головки часнику. Хліб нарізати кубиками або тонкими скибками й обсмажити. Змастити товченим часником та сіллю. Подавати до борщу.
Використання матеріалів сайту дозволено тільки за наявності активного гіперпосилання на джерело.
Всі права на тексти, зображення і відео належать їх авторам.