Зареєстрованих на сайті: Всього: 379 Нових за місяць: 0 Нових за тиждень: 0 Нових вчора: 0 Нових сьогодні: 0 З них Адміністраторів: 2 Модераторів: 1 Провірених: 6 Користувачів: 362 З них Хлопців: 153 Дівчат: 226
Як відомо, сусідство рослин може бути сприятливим
або шкідливим. Наприклад, огірки дружать з горохом, капустою, але
ворогують з картоплею і ароматичними травами. Капуста білокачанна у
якості сусідів віддає перевагу кропу, селері, цибулі, салату, картоплі і
неполюбляє помідори і столову квасолю. А з якими овочами дружить
морква? З помідорами і горохом. Картопля добре уживається з квасолею,
кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але не терпить
помідора, огірка і гарбуза. Друзі редьки - буряк, шпинат, морква,
пастернак, огірок, гарбуз і томат, а недруг - ісоп. Деякі овочі - ісоп,
фенхель - не терплять сусідства з багатьма рослинами, і їх краще
вирощувати на окремій гряді.
Інший важливий критерій при підборі
компонентів для змішаних посівів - здатність деяких рослин відлякувати
шкідливих комах. Так, цибуля діє на павутинового кліщика, махорка на
капустяну муху, часник і полин на хрестоцвітних блішок, помідори на
медяницю і огнівку. Запах селери відлякує капустяну муху.
Борються
з шкідливими комахами і за допомогою диких рослин. Для цього городники
використовують настої. Наприклад, препарат з суцвіття ромашки відлякує і
навіть губить багато шкідників саду і городу. Для приготування
препарату суцвіття ромашок збирають і висушують. Після чого їх
розмелюють в тонкий порошок, змішують з рівною кількістю дорожнього пилу
(бажано зібраною не поблизу від промислових підприємств і жвавих
автомагістралей). Для обприскування беруть 200 г порошку, розмішують у
малій кількості води і доливають водою до норми (10 л).
Цей
препарат абсолютно нешкідливий, і їм можна обробляти культури навіть
перед самим збиранням врожаю.
Проти тлі і павутинового кліща, які
шкодять огіркам і капусті, рослини обприскують настоєм картоплиння
(картопляного бадилля). Для цього 1,2 кг подрібненої зеленої маси
настоюють 2-3 години в 10 л води і проціджують. З цією ж метою можна
використовувати відвар пасинків і бадилля помідорів. При цьому беруть
зеленої маси в розрахунку 40 г на 1 л води і, подрібнивши, кип'ятять на
повільному вогні 30 хв. Один стакан отриманого таким чином відвару
вистачить на 1 л води. У готовий відвар додають 30 г мила або прального
порошку і обприскують рослини. Проти тлі і кліща допомагають ще настої з
цибульного лушпиння, ромашки, тютюну, часнику, деревію, коріння
кінського щавлю і листя кульбаби. Приведемо декілька варіантів змішаних і
ущільнених посівів городних культур, які і рекомендуємо випробувати на
своїй ділянці.
Помідори, шпинат в цьому варіанті сприятливо
впливають на інші культури. На гряді шириною 1 м в серпні висаджують
суницю в два ряди на відстані 50 см, між ними навесні наступного року
сіють овочі.
Посередині гряди в один ряд висівають кріп і через 1
м в ряду висаджують по одній рослині помідора. Зліва від цього ряду
висівають крес-салат (один ряд), а справа - шпинат (теж один ряд), на
краях гряди - петрушку і чабер однорічний. Першим дає продукцію
крес-салат, потім - шпинат і кріп. Після цього овочеві рослини, які
залишилися, починають швидко розвиватися. Чабер використовують в їжу як в
свіжому, так і в сушеному вигляді, тому прибирають його в міру
необхідності. Восени зрізують зелень, що залишилася, для сушки.
Ці овочі добре сумісні. Вирощують їх на гряді шириною 1
м. Розміщують 3 ряди кольрабі поперемінно з качановим салатом по схемі
33 х 25 см. Між ними можна висівати 2 рядки шпинату. На краях грядки
розводять ще по одному рядку листового салату поперемінно з невеликою
кількістю редиски (одне насіннячко через 10 см). При такій комбінації
листовий салат допомагає знищувати хрестоцвітних блішок на кольрабі і
редисці. Першими прибирають шпинат і редиску, потім дозрівають перші
качанчики салату. З прибиранням листового салату можна небагато
почекати. В останню чергу прибирають кольрабі.
У цій суміші 5 рядків цибулі висівають на відстані 15
см один від одного. У рядку між рослинами цибулі висівають декілька
насіння редиски. Потім висівають чергуючими рядками 2 ряди моркви і 2
ряди петрушки. Всі культури уживаються добре. Після вбирання врожаю дві
сусідніх культури (спершу редиски, потім цибулі) петрушка і морква, які
залишилися, ростуть на всій гряді і до кінця літа дають нормально
розвинені коренеплоди.
Всі ці культури уживаються чудово. До того ж цибуля
захищає моркву від морквяної мухи. На грядці шириною 1 м послідовно
засівають 13 рядів рослин, з них 3 ряди моркви, 4 ряди цибулі і 6 рядів
шпинату. Коли відійде небезпека заморозків, вільне місце посередині
гряди займають помідорами, висаджуючи розсаду на відстані 0,5-1 м один
від одного.
Спочатку дозріває шпинат, потім цибуля. Після їх
прибирання посилено починає рости морква. Замість 6 рядків шпинату можна
поперемінно висівати по 2 рядки шпинату, салату і крес-салату. Спочатку
розвивається шпинат. Маленьким рослинкам моркви і листю цибулі, яке
тягнеться у висоту, шпинат і салат в цю пору практично не заважають.
Після прибирання шпинату, салату і крес-салату посилено починає рости
цибуля, а коли листя цибулі поступово почне в'янути і вилягати,
посилюється зростання моркви. Після прибирання томату і цибулі на грядці
залишається тільки морква, у якої в цей період спостерігається
інтенсивне формування коренеплодів.
Розсаду спаржевого салату висаджують по схемі 40 х 45-60
см, а качанового, листового 20-30x30 см. Після пророщування розсади
салату між його рядками висаджують 20-30-денну розсаду столового буряка
(на відстані 10-15 см між рослинами в ряду). Через 30-40 днів після
висадки салат готовий до прибирання. За цей час рослини буряка добре
укорінятимуться, розвинуться і коренеплоди досягнуть технічної
стиглості. У міру потреби буряк вибирають, остаточне ж прибирання
коренеплодів проводять в кінці вересня – у першій декаді жовтня.
На
гряді шириною 1 м висівають петрушку в три, ряди, розташовуючи один ряд
посередині грядки, а два інших - на відстані 5 см від краю гряди. У
травні між рядами петрушки висівають броколі в 2 ряди. Відстань між
рослинами у ряді 45 см, а між рядами - 60 см. Після відрощування зелени
петрушку проріджують, щоб в рядку висадити розсаду качанового салату на
відстані 30-45 см один від одного.
У рядку посередині гряди на відстані 20 см висаджують
розсаду брюссельської капусти. Потім між рослинами капусти по черзі
висаджують 3-4 насіння редьки і крес-салату. По обидві сторони гряди на
відстані 30 см від центрального рядка висівають по одному рядку гороху.
Спочатку прибирають горох, потім редьку, а крес-салат залишають рости в
тіні дорослих рослин брюссельської капусти. Врожай прибирають з потреби,
для салатів.
Три ряди моркви (один ряд посередині гряди, а два інших
- на відстані 10 см від її країв) висівають на гряді шириною 1 м. У
першій-другій декаді травня між рядами моркви висаджують розсаду броколі
по схемі 50х45 см. До початку посиленого зростання коренеплодів моркви
головки броколі вже готові до прибирання, і морква до кінця вересня
встигне дати хороший врожай.
Встановлено, що морква
позитивно відгукується на сусідство з салатом, шавлією і особливо з
майораном. При цьому майоран можна розміщувати не тільки між рядками
моркви, але і через певні проміжки (1 м) в самому рядку з морквою.
На гряді висівають два рядки огірка на відстані 60 см
один від одного, а між ними і по краях гряди - кріп. Сумісне вирощування
цих культур не тільки добре позначається на їх зростанні і врожайності,
але дозволяє при збиранні огірків відразу ж зрізати і необхідний для
засолки кріп.
Треба мати на увазі, що в різних кліматичних зонах
країни набір культур і схеми ущільнених посівів можуть розрізнятися.
Звичайно,
для обробки овочів в змішаній культурі потрібний оброблений, удобрений
ґрунт. Перш за все, шар компосту розподіляють по всій поверхні грядки і
граблями перемішується з ґрунтом. Компост не можна закопувати в ґрунт,
його краще наполовину змішати з підготовленим торфом. Як додаткове
живлення застосовуйте різні суміші мінеральних добрив. Де ґрунт
заправляють торфом, там додаткове добриво (калій) вносять за 2-3 тижні
до висіву насіння.
Використання матеріалів сайту дозволено тільки за наявності активного гіперпосилання на джерело.
Всі права на тексти, зображення і відео належать їх авторам.